Українська
Увійти або зареєструватися
Товарів 0 на суму 0 грн.
Скрыть
ingalator.chief@gmail.com
617-031-500

Як виміряти тиск?

Як виміряти тиск

У сучасному світі захворювання гіпертонією отримало широке поширення. Цей «тихий вбивця» забирає сотні життів. Чому гіпертонію так називають? Багато хто, мають підвищену силу тиску крові на стінки судин, її не відчувають, і не лікують. Вона росте і росте, і як результат інфаркт, інсульт або летальний результат.

У яких випадках є необхідність його вимірювати:

  • почервоніння обличчя;
  • відчуття здавлювання в скроневій області;
  • запаморочення.

не Можна залишати поза увагою і стресовий стан. Стрес призводить до загального погіршення здоров'я і гіпертонії, зокрема. Кров тисне на стінки судин у здорової людини однаково, це є відносна константа. Однак і вона коливається під впливом психоемоційної складової, фізичного навантаження, часу доби та інших. Ці відхилення мінімальні і носять тимчасовий характер.

Що б цього не сталося, лікарі рекомендують стежити за своїм здоров'ям. Щоб не було пізно, потрібно регулярно заміряти тиск. Причому це можна робити вдома. Ми постараємося розповісти про те, як його виміряти. Спочатку розповімо про те, які існують прилади для його вимірювання.

Відомий з давніх років сфігмоманометр – це механічний прилад для вимірювання артеріального тиску. Складається він з манжети і манометра. Манжету закріплюють на плечі пацієнта і накачують повітрям. Манометр вимірює тиск повітря, що знаходиться в манжеті. В комплект входить стетоскоп або електронний пристрій, залежно від виду. Електронний пристрій фіксує пульсацію повітря в манжеті. Важливо не просто провести замір тиску, але правильно його виміряти.

Почнемо з пояснення, як правильно вимірювати тиск механічним тонометром:

  • за годину до процедури потрібно не курити, пити міцний чай або каву, не вживати спиртні напої;
  • безпосередньо перед процедурою сходіть в туалет, так як повний сечовий міхур може додати вам зайвих 10 мм рт. ст.
  • хвилин за 15 до процедури виключити фізичні навантаження;
  • вимірювання проводять в тихій затишній обстановці, при кімнатній температурі; пацієнт повинен сидіти;
  • на розслаблену руку надягають манжету. Манжета повинна знаходитися на лінії серця. Це умова повинна дотримуватися неухильно;
  • пацієнт не повинен рухатися і розмовляти;
  • якщо робиться 2 вимірювання, між ними повинна бути пауза 3-5 хвилин. Вона дається для нормалізації судин після першого здавлювання.

Це підготовка до проведення вимірювання артеріального тиску.

А тепер безпосередньо про те, як користуватися тонометром:

  • як вже говорилося, манжет повинен знаходитися на лінії серця і вище ліктьового згину на 3-5 див. Манжета і плечового і зап'ястного тонометра повинна знаходитися на рівні серця.
  • стетоскоп одягніть на себе і прикладіть до внутрішнього згину руки, відразу ж біля манжети. Ним ми будемо слухати пульс.
  • манжету потрібно накачати приблизно до 200 або 220 мм рт. ст. Якщо передбачається, що у пацієнта воно може бути вище, значить, накачайте манжету потрібно більше.
  • не поспішаючи, зі швидкістю не вище 4мм в секунду, випускайте повітря з манжети і слухайте пульс.
  • перший почутий удар пульсу показує верхню межу. Це показник систолитического артеріального тиску.
  • продовжуйте слухати удари пульсу, і як тільки вони припиняться – це свідчення нижнього тиску (діастолічний).
  • вимірювання потрібно зробити три рази і вивести середнє. Це і буде ваш тиск.

Багато хто цікавиться, як користуватися механічним тонометром. І у них виникають питання щодо правил вимірювання. Іноді запитують про те, чому саме на рівні серця? Кров на різних рівнях тисне на стінки судин з різною силою. Чим нижче рівень, тим вона вища. При гіпертонії його потрібно контролювати на рівні серця. Рука у людини має конічну форму, тому для рівномірного прилягання манжету потрібно закріплювати трохи навскоси. Між рукою і манжетою повинен міститися палець. Тільки в цьому випадку показники будуть точними.

Трапляється, що стетоскоп ставлять неправильно, і в результаті, не чують удари пульсу. Часто помилково стетоскоп ставлять у ямку ліктьового згину. Але там розташована відень. І за нею неможливо почути тони Короткова. Ми міряємо силу, з якою кров тисне на стінки артерії. А це означає, що нам потрібна точка пульсу, розташована між біцепсом і трицепсом, і в це місце ставити стетоскоп.

Ми докладно розповіли про те, як проводити вимірювання механічним тонометром.

І зараз ми розглянемо, як виміряти тиск електронним тонометром:

  • так само, як і в першому випадку надівається плечова або зап'ястного манжета, але обов'язково на рівні серця.
  • натисніть кнопку старт.
  • чекайте отриманий результат.
  • виміру зробіть 2-3 рази, і отримаєте усереднене показання.

Чим гарний електронний тонометр? Тим, що він сам накачає манжету до потрібного рівня, сам поступово цей випустить повітря, та ще й на дисплеї покаже отримані виміри. Вам залишиться тільки записати дані у зошит. Для пацієнтів, страждаючих гіпертонічною хворобою, дуже важливо робити вимірювання, два рази в день, бажано в один і той же час. Також отримані дані слід записувати в зошит, і показувати лікареві. Якщо у вас, різко знижується або зростає артеріальний тиск, то це негативно позначається на всіх органах і системах організму. Тому рекомендується стежити за своїми эмоцияональным станом, не нервувати через дрібниці. Бажано щодня здійснювати прогулянки на свіжому повітрі та жити у гармонії з самим собою і з навколишнім світом.

І підсумуємо: роблячи вимірювання перший раз, потрібно провести вимірювання на обох руках. Якщо воно у вас різний, і різниця становить більше 10 мм рт. ст., в подальшому вимірювання робіть на руці з більшою величиною. В інших випадках робіть заміри на лівій руці. При дуже великому діаметрі руки, більше 33 см, використовуйте спеціальну збільшену манжету. Регулярно стежити за тиском потрібно не всім, а тільки тим, у кого є проблеми з серцево-судинною системою і гіпертонікам. У групу ризику входять люди похилого віку та вагітні жінки. Якщо воно у вас дуже висока, то міряйте тиск в артеріях двічі в день – як тільки прокинетеся і ввечері. Велика частина серцевих нападів відбувається в ранкові години, між 4 і 10 годинами, і це найнебезпечніше. Вечірній вимірювання підводить результат прожитому дню. Для людини, яка не відчуває підвищення тиску, це як холодний душ, різко повертає в реальність. Різниця між верхнім і нижнім показанням повинна становити 30-40 одиниць. При прийомі мед препаратів від тиску, перше вимірювання потрібно робити через годину після прийому. Результати вимірів потрібно фіксувати в зошит, і на прийомі показати лікарю, що б можна було відкоригувати процес лікування. Самотні літні люди не можуть обходитися без тонометра.

Час від часу освіжайте свої знання по користуванню тонометром і правил вимірювання артеріального тиску. Напевно, немає такої людини, який не знав би як виміряти тиск ручним тонометром, але все одно допускає помилки, і дані виходять помилковими. Тримайте свій апарат для вимірювання тиску в робочому стані. Якщо він дає не правдиві показання або робить великі похибки, це є сигналом до його заміни. В іншому випадку не уникнути проблем зі здоров'ям. І ще: якщо у гіпертоніка тиск вимірюють будинку, показання виявлялися на 30 пунктів нижче, ніж у лікарні. Звідси випливає висновок: тиск краще міряти будинку, тому що в поліклініці людина відчуває стрес, при вигляді білих халатів, і тиск відразу ж зростає.


00.00.0000 12.00